Autor |
Wiadomość |
romek003
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 11:59
Temat postu : Znaczenie symboli na obrączce
|
 |
|
Witam.
Temat "Gołębi" jest mi słabo znany,jednak znajoma osoba poprosiła mnie o wyszukanie informacji o gołębiu (informacji-a raczej oznaczeń na obrącze,którą posiada).
Obrączka jest koloru zielonego z oznaczeniami:BELG,2009,285.
Troszkę z wyszukanych informacji (o ile dobrze je znalazłem)prawdopodobnie "BELG"-to nazwa kraju z którego gołąb pochodzi-czyli Belgia a 2009 to data wyklucia gołębia.Nie rozszyfrowałem jeszcze ostatniego oznaczenia-czyli 285.Czyżby to był numer dotyczący hodowcy?
Byłbym wdzięczny za podpowiedĽ-czy dobrze "rozszyfrowałem" oznaczenia na obrączce gołębia.A szczególnie co dokładnie oznacza ostani numer-czyli 285,bo być może jestem w błędzie.
A tak swoją drogą-te oznaczenia wskazują raczej na "zwykłego" gołębia-czy też to może być jakiś bardziej "cenny" okaz?
Tak jak pisałem-nie znamą się na gołębiach-a jedynie znajoma osoba poprosiła mnie o pomoc-w rozszyfrowaniu oznaczeń na obr?czce. |
|
|
|
|
 |
petros_g
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 12:17
Temat postu :
|
 |
|
Witam!
Tak dobrze Pan rozszyfrował:
BELG - to kraj pochodzenia obrączki (bo nie koniecznie gołębia),
2009 - to rok wyklucia gołębia bądĽ produkcji obrączki,
285 - to numer rodowy gołębia po którym można odnaleĽć właściciela.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach, a co do wartości to nr rodowy jej nie określa, bardziej wyniki jakie dany gołąb osiągnie a w dzisiejszych czasach cena rośnie wraz z rodowodem jaki gołąb posiada.
Dobry Lot |
|
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 12:32
Temat postu :
|
 |
|
A co z tym golebiem zrobila ta "znajoma " osoba ? |
|
|
|
|
 |
romek003
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 12:44
Temat postu :
|
 |
|
petros_g -dziękuję za podpowiedĽ. |
|
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 13:20
Temat postu :
|
 |
|
Pononawiam pytanie.
Romek a co ta osoba zrobila z tym golebiem ? |
|
|
|
|
 |
romek003
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 13:34
Temat postu :
|
 |
|
barkley napisał: | Pononawiam pytanie.
Romek a co ta osoba zrobila z tym golebiem ? |
Nie dopytywałem się szczegółowo.Jedynie wiem,że znajoma osoba dała mu coś do jedzenia i wodę do picia.Myślę,że "zaspokoiłem" Twoją ciekawość. |
|
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 14:26
Temat postu :
|
 |
|
Cytat: | A tak swoją drogą-te oznaczenia wskazują raczej na "zwykłego" gołębia-czy też to może być jakiś bardziej "cenny" okaz?
|
Mysle ze jednak nie do konca i obawiam sie ze to zwykla sciema.
Poza tym obraczka to podroba . |
|
|
|
|
 |
bok98
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 14:31
Temat postu :
|
 |
|
Daj spokój Barkley.Gołąb jest w "stanie skrajnego wyczerpania" i odpoczywa w wolierze. |
|
|
|
|
 |
romek003
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 14:49
Temat postu :
|
 |
|
barkley napisał: | Cytat: | A tak swoją drogą-te oznaczenia wskazują raczej na "zwykłego" gołębia-czy też to może być jakiś bardziej "cenny" okaz?
|
Mysle ze jednak nie do konca i obawiam sie ze to zwykla sciema.
Poza tym obraczka to podroba . |
barkley-z czym "ściema"?Że..prawdopodobnie pochodzi z Belgii?Chyba o to nie chodzi.Gołębia nie widziałem-jak pisałem-znajoma osoba poprosiła mnie o pomoc w-rozszyfrowaniu co to za Gołąb i skąd może pochodzić.
Prawdą również jest to,że na gołębiach się nie znam-dlatego postarałem się założyć konto na tym Forum i zapytać o szczegóły.
To tyle wyjaśnień z mojej strony. |
|
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 8:56
Temat postu :
|
 |
|
Juz tlumacze dlaczego sciema.
Osoba znajoma prosi o dowiedzenie sie czegos wiecej o obraczce. Wiec ogolnie masz z nia kontakt , wiec jaki problem spytac co zrobila z tym golebiem.
Pytanie czy golab jest zwykly , czy moze ewentualnie byc cenny dowodzi ze to nie jest zwykle sprawdzanie grzecznosciowe. Tylko dowiadywanie sie czy moze jednak warto zatrzymac.
I sprawa ostatnia, to obraczka podrabiana, numery oryginalne sa o wiele wyzsze. |
|
|
|
|
 |
romek003
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 10:39
Temat postu :
|
 |
|
barkley napisał: | Juz tlumacze dlaczego sciema.
Osoba znajoma prosi o dowiedzenie sie czegos wiecej o obraczce. Wiec ogolnie masz z nia kontakt , wiec jaki problem spytac co zrobila z tym golebiem.
Pytanie czy golab jest zwykly , czy moze ewentualnie byc cenny dowodzi ze to nie jest zwykle sprawdzanie grzecznosciowe. Tylko dowiadywanie sie czy moze jednak warto zatrzymac.
I sprawa ostatnia, to obraczka podrabiana, numery oryginalne sa o wiele wyzsze. |
barkley-a co miała z nim "zrobić"?Pewnie gołąb odleci sam-jak będzie w lepszej "kondycji".Drążysz temat niepotrzebnie.Poza tym-jeśli chodzi o pytanie o "cenność" gołębia-wynikło ono ode mnie-z czystej ciekawości.
Zapytałem o znaczenie symboli na obrączce-otrzymałem odpowiedĽ-za którą podziękowałem-a ,że tamat gołębi-tak naprawdę znikomo mnie interesuje nie będę się już nad nim "rozwodził". |
|
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Pon Cze 20, 2011 11:01
Temat postu :
|
 |
|
No wiec konczac temat , golabek z Polski, na podrabianej obraczce belgijskiej . Nic wiecej na temat powiedziec nie mozna.
Moze byc tak samo asem, jak i zwyklym bulem :)) .
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
oneloftraces
|
Wysłany: Wto Sie 14, 2012 19:55
Temat postu :
|
 |
|
oczywiście, że obrączka to ściema, w Belgii i Holandii numery obrączek są 7 cyfrowe |
|
|
|
|
 |
anita1000
|
Wysłany: Pon Lut 29, 2016 16:33
Temat postu :
|
 |
|
znaleziony gołąb (srebrniak prawdopodobnie) biały z szarymi paskami na skrzydłach z obrączką jeśli dobrze oczytałam PL 7 14 BZ 163
rozbił sie o szybę wystawową w Sulęcinie w dniu 23.02.16
aktualnie w dobrej kondycji rządzi się w pokoju jak właściciel:) i lata
tel. do kontaktu 603447327 |
|
|
|
|
 |
|