Autor |
Wiadomość |
KONSIWAW
|
Wysłany: Sro Maj 22, 2019 12:52
Temat postu : Informacje nt śp. Pawła Radwańskiego
|
 |
|
Witam nazywam się Konrad Ziembicki ,w nie długim czasie nazwa mojej uliczki zostanie zmieniona chciałbym uhonorować p.Radwańskiego jego ulicą w naszej Stolicy , związku z czym chciałbym aby nosiła imię tego wspaniałego hodowcy z Mysłowic jakim był p.Paweł Radwański w chciałbym się dowiedzieć czegość nie o szczepach gołębi jakimi lotował a o jego osiągnięciach , funcjach w pierwszym związku (zrzeszaniu) HGP . Czy pomożecie mi troszkę Panowie Koledzy ?? |
|
|
|
|
 |
czerwony1363
|
Wysłany: Sro Maj 22, 2019 17:30
Temat postu :
|
 |
|
Kolego powinienes porozmawiac z rodzina P. Radwanskiego i zasiegnac wiedzy w oddziale oraz sekcji gdzie lotowal. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
 |
mirek2001
|
Wysłany: Czw Maj 23, 2019 11:54
Temat postu :
|
 |
|
KOLEGO .
Tu na Forum jest taki Kolega WIESŁAW PUCHALSKI Encyklopedia chodząca ;)))0napisz do niego na Priv. pozdr. |
|
_________________ Pozdrawim Dobry lot Mirek ;) |
|
|
 |
ARTURO
|
Wysłany: Czw Maj 23, 2019 20:16
Temat postu :
|
 |
|
mirek2001 napisał: | KOLEGO .
Tu na Forum jest taki Kolega WIESŁAW PUCHALSKI Encyklopedia chodząca ;)))0napisz do niego na Priv. pozdr. |
O Koledze Wiesławie powinien powstać osobny film.
Jezeli chodzi o Radwany to żyjaca legenda o tym wie--
https://www.youtube.com/watch?v=6JD8hR8mTyY
Panie Krystianie szacun i dzieki za wszystko. |
|
|
|
|
 |
teraz kibic...
|
Wysłany: Sob Maj 25, 2019 12:50
Temat postu : Warto pamiętać...
|
 |
|
Witam kol.KONSIWAW czytam post
Piszesz że chciałbyś uhonorować "swoją"uliczkę w stolicy im. śp.Pawła Radwańskiego to piękna inicjatywa może to zgłosić 3 radnych lub 15 mieszkańców.Kol.KONSIWAW muszę Cię trochę rozczarować rozmawiam często z wieloma czołowymi hodowcami Polski często z samego "świecznika"i oni nie bardzo wiedza kto to był np.G.Farys,J.Gryt, J.Klump E.Hart,R.Słaboń,J.Skórski,"Konieczny",Rybczyńscy,Jurczyk itd a to hodowcy o wiele bardziej tytułowani niż śp.P.Radwański znakomicie lotowali jeszcze w latach 80/90 a niektórzy świetnie do dziś jak Mistrz Jan Klump w Oddz 0265-.Popielów warto zerknąć a jest na co !.pozdrawiam "Dobry Lot". |
|
|
|
|
 |
czerwony1363
|
Wysłany: Sob Maj 25, 2019 19:29
Temat postu :
|
 |
|
Kol. teraz kibic.... to zadna nowina ze nie znaja ci z samego ;swiecznika; wszystkich. Tu nie chodzi o tytuly mistrzowskie . Pawel Radwanski byl hodowca wybitnym i zabraklo pare lat by uznac oficjialnie jego prace hodowlana i golebie ktore wychowal za Rase Radwanskiego i tak wielu wymawia RADWANY. Kupujac golebia u Mistrzow to rodowod ma prawie samych przodkow zachodnich. Rawanski skupil sie na wychodowaniu wlasnych golebi prowadzac konsekwetna selekcjie i pozniej jedynie dobierajac pojedyncze sztuki z zachodu dla uleprzenia swoich golebi i osiagnol taki a nie inny rezultat. We wrzesniu 2015 na tym Forum zalozylem temat Zagubiony Lotnik i miale okazjie porozmawiac z hodowca co znal P. Radwanwanskiego. Jesli mistrzowie nie znaja hodowcow tych co wymieniles to znaczy ze sa na bakier z historia golebiarki zwlaszcza polskich hodowcow bo teraz to rzadzi kasa i nic wiecej. Gosc ma inicjiatywe i to sie chwali a nie wymysla bzdury BO NIE ZNAJA tez mi powod ze paru pyszalkow nie zna kogos. |
|
|
|
|
 |
teraz kibic...
|
Wysłany: Nie Maj 26, 2019 14:29
Temat postu : nie znamy historii.....
|
 |
|
Witam kol.czerwony1363 ja pamiętam z lat 70-tych/80 jak nasi "starzy"hodowcy często mówili i zachwalali gołębie Radwańskiego.Pamiętam że wielu hodowców wylatało mistrzowskie wyniki na tych gołębiach np: Sp.G.Farys z Lublińca,J.Gryt z Pszczyny.J.Mateja z Tych i wielu innych.Ja osobiście twierdze że gołębie P.Radwańskiego to była taka "zerówka"grupy krwi która pasowała znakomicie do innych gołębi jak ktoś te gołębie kupił to zawsze pasowały do swoich.Podobnie jak z gołębiami Janssen pasowały do wszystkich gołębi były są bardzo poszukiwane nadal.A to że czołowy hodowca Polski nie słyszał o tak wybitnym hodowcy jak śp.Gerard Farys z tego samego okręgu i prawie sąsiedniego oddziału to niepojęte nie znamy historii naszego związku,okręgu- to wstyd !!!.Jak piszesz rządzi mamona,biznes kogo obchodzą byli wielcy mistrzowie.pozdrawiam "Dobry Lot".I jeszcze ciekawostka dla wielu jaka znalazłem:Gołębie tzw RADWANY wywodzą się z gołębi pana GENSCHERA z Bielska B.Przed IIwojną światową ,przemysłowiec zamożny jak na tamte czasy wielki miłośnik gołębi Genscher.Kupował oryginalne gołębie od Bricouxa i innych uznanych hodowców BELGII???.Natomiast przyjaciel P Radwańskiego był opiekunem gołębnika Genschera.Jajka i niechciane młode otrzymał od niego???.Przypomnę że w tamtych czasach para młodych od Bricouxa kosztowała majątek. |
|
|
|
|
 |
KONSIWAW
|
Wysłany: Nie Maj 26, 2019 18:15
Temat postu :
|
 |
|
Kol. Teraz Kibic , nestety moją uliczkę chyba się nie da nazwać Pawła Radwańskiego ale może uliczkę obok :) , było by miło . Ale jeśli nie szkoda będzie :( , mam pewien inny pomysł ale czy on wyjdzie nie wiem . |
|
|
|
|
 |
wiarus
|
Wysłany: Nie Maj 26, 2019 18:57
Temat postu :
|
 |
|
Nazwę ulicy nadaje rada gminy lub miasta mocą uchwały. |
|
|
|
|
 |
KONSIWAW
|
Wysłany: Nie Maj 26, 2019 19:30
Temat postu :
|
 |
|
To jest Warszawa :/ tu są miejskie biura :/ |
|
|
|
|
 |
Hodowca082
|
Wysłany: Nie Maj 26, 2019 20:07
Temat postu :
|
 |
|
Szanowny kolego Teraz kibic . W twoich wypowiedziach jest wiele prawdy lecz nie wszystko. Potomstwo gołębi z hodowli Jurka , Gerarda Jak również Józka mam do dziś, gdyż od bardzo wielu lat utrzymuje te gołębie w umiarkowanym ,bliskim ,i bardzo bliskim pokrewieństwie . Jest to nie prawda co piszesz że te ptaki pasują do wszystkiego, jedynie co wychodziło naprawdę wartościowe to była krzyżówka z Delbarami. Miałem kilka szt z krzyżówki z gołębiami Janssena Jak również z Van loon Były z tych krzyżówek dobre i bardzo dobre lotniki, ale nie były tak twarde i waleczne jak stare czerwone Radwany. Wiele ras z którymi eksperymentowałem łącząc je z Radwanami było kompletna porażką. Masz całkowita racje ze wielu wspaniałych hodowców poszło w nie pamięć pomimo ze byli lepszymi jak S.P.Paweł R. Paweł zawsze będzie legenda, gdyż tamtych czasach był on wybitnym hodowca a przede wszystkim uczciwym człowiekiem i ci co zakupili od niego gołębie zawsze coś dobrego z tych ptaków wychowali ,gdyż zostały odsprzedane z pełna uczciwością . jeden drugiemu przekazywał i legenda o Pawle rosła w sile gdyż wiele gołębników zostało opartych na tych gołębiach. Gerarda traktował jak syna i tam zawsze szły wartościowe gołębie, ja zaś z S.P Gerardem utrzymywałem bardzo przyjacielski kontakt i to co u niego leciało to i potomstwo było u mnie . Kiedyś zakupiłem płowa samiczkę od Jasia Skurskiego. Jak później się okazało było to wspaniała samica zarodowa wydała wiele dobrych gołębi, była to krzyżówka gołębi Delbar x Bricoux. Szkoda że dziś już coraz mniej takich ludzi . Dziś chamstwo ,zawiść i jedno wielkie oszukaństwo. Pozdrawiam kolegów hasłem dobry lot |
|
|
|
|
 |
|