Autor |
Wiadomość |
Alcatraz
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 15:47
Temat postu : Dezynfekcja gołębnika
|
 |
|
Mam do Was pytanie odnośnie dezynfekcji gołębnika. Chodzi mi tu bardziej o efekt wizualny niż bakteriobójczy (już jestem po takowym). Wiadomo jak wyglądają cele po młodych.. a przy okazji cały gołębnik.. Czym to wybiałkować , żeby nie narobić więcej szkód niż pożytku? no i oczywiście żeby w miarę szybko można było wprowadzić gołębie do środka nie wyrządzając im krzywdy. |
|
|
|
|
 |
dino15124
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 16:27
Temat postu :
|
 |
|
Zwykłe wapno budowlane. Worek 30kg to koszt ponad 16zł. Wszystko dokładnie zdezynfekuje, ładnie wybieli gołębnik na biało i szybko wysycha w kilka godzin ;) |
|
|
|
|
 |
RysiekS
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 16:31
Temat postu :
|
 |
|
Też interesuje mnie ten temat, więc przeglądałem fora. Wyczytałem na jakimś, że najlepiej wymalować wapnem zmieszanym z farbą emulsyjną. Inni mówią o samej emulsji. Samo wapno jest ponoć dla gołębi szkodliwe. Pyli się i szkodzi na drogi oddechowe. Ja też będę musiał przemalować swój, gdyż nie wiedziałem i pomalowałem samym wapnem. Brudzi się wszystko co tego dotknie. Ja, gołębie, wszystko. |
|
_________________ Dyplomata to człowiek, który potrafi powiedzieć spierdalaj w taki sposób, że
poczujesz dreszczyk emocji na myśl o czekającej cię wyprawie. |
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 16:35
Temat postu :
|
 |
|
Alcatraz a ile masz kasy na takie rzeczy ?
Wazne to bo jak masz malo to musisz zadowolic sie tanszymy rzeczami, jak masz troche wiecxej to jest wieksze pole do popisu . Teraz dobre sa farby lateksowe , dobrze kryja i mozna latwo zmyc , nie wiem tylko jak sie zachowa przy potraktowaniu tego palnikiem :) . Wazne chyba tez z czego masz sciany ktore chcesz "bielic" . Tak swoja droga to po co chcesz na bialo pomalowac golebnik, bo napisales ze to barzdziej ze wzgledu na estetyke niz dezynfekcje. Tak z ciekawosci sie pytam :). |
|
|
|
|
 |
161najcul
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 16:47
Temat postu : dezynfekcja
|
 |
|
Alkatraz tak jak Ci kolega radzi WAPNO ale gaszone nie suche,duzy pedzel i spryskaj potem rozcieraj ,na podlodze nie musisz rozcierac ,sciany i gniazda siodelka (suchym NIE) golebie mazesz wrowadzac za 15 min .Jak podloga nia wyschnie to se nozki zdezynfekoja pozdrawiam DL. |
|
|
|
|
 |
Alcatraz
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 16:50
Temat postu :
|
 |
|
Tak jak pisałem Barkley dla estetyki :) Jakoś lepiej się czuje kiedy przebywam w ładnym gołębniku... takie widzi mi się :) Co do lateksu to zapewne jest dobry , ale jak zauważyłeś nie wiadomo jak się zachowuje w bliskim spotkaniu z palnikiem... Też myślałem nad wapnem Dino, a co do dróg oddechowych to chyba raczej nie ma większego zagrożenia jeśli gołębnik jest dobrze wentylowany? |
|
|
|
|
 |
bas
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 19:33
Temat postu :
|
 |
|
Dodam ze kiedyś do Wapna dodawano ,,Lizol''to były dwa środki dostępne kilkanaście lat temu w Polsce.
Teraz na rynku jest tyle środków dezynfekcyjnych,które są bardziej przyjazne dla gołębi i dla nas samych,dlatego dziwię się ze w nie których gołębnikach nadal jest wapno w modzie. |
|
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 19:36
Temat postu :
|
 |
|
Nie wiem z czego ma golebnik, ale ja ogolnie wapnem bym tego nie malowal.
Jak juz chcesz zeby to ladnie wygladalo to moze jakies plyty gipsowe , troche szpacjli i walnac farba zwykla, skoro twioerdzisz ze wentylacja ok. Palnik nie chwyci tego (jak oczywiscie zachowasz ostroznosc) i bedzie ladnie wygladalo. Mozesz szpachal walnac , tylko nie wiem jaka powierzchnia. Wapno polowa osob Ci odradzi.
Nie wiem kolego co doradzic, ale moze moja wypowiedz spowoduje ze ktos da jakis inny ciekawy pomysl . Moze ktos poda jakis ciekawy kolor , taki gdzie golabki przy nim czuja sie bezpieczne i lepiej wypoczywaja :) m podobno rozne kolory dzialaja roznie na zachowania, wiec dlaczego by nie. Byloby ladnie i funkcjonalnie ;). Pogadac zawsze mozna. |
|
|
|
|
 |
dino15124
|
Wysłany: Nie Paź 14, 2012 21:19
Temat postu :
|
 |
|
A tam gadacie o farbach i innych pierdołach. Jako tako gołębnik też jednak musi być odkarzony. Co do pylenia sie wapna. Wapno samo z siebie sie nie pyli chyba ze na dużej powierzchni podłogi użyjesz dużej ilości wapna. |
|
|
|
|
 |
Stary
|
Wysłany: Pon Paź 15, 2012 16:22
Temat postu :
|
 |
|
Jest taka podsypka na podloge golebnika z "NATURALA", w opisie pisze ze nadaje sie do malowania scian.Nie pamietam dokladnie jak sie nazywa ale jest w takich zielonych wiadrach. |
|
|
|
|
 |
Nobactel
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 12:49
Temat postu : NOBACTEL
|
 |
|
Zachęcam do zapoznania się z informacją o preparacie do mycia i dezynfekcji NOBACTEL
W związku z wprowadzeniem nowego produktu zachęcamy do zapoznania się z naszym ofertą. Preparat NOBACTEL P.A.E.L. ze spryskiwaczem jest gotowym preparatem do bezpośredniego stosowania o pojemności 1 litra ( w ofercie dostępne również koncentraty Nobactel 250ml, 2000ml, 5000ml).
www.nobactel.pl
nobactel@nobactel.pl
Pamiętaj !!! Profilaktyczna dezynfekcja zapobiega rozwijaniu się drobnoustrojów i bakterii zagrażających zdrowiu Twojej hodowli |
|
|
|
|
 |
7robertw
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2012 14:15
Temat postu :
|
 |
|
A ile to cudo kosztuje? |
|
|
|
|
 |
H123
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2012 21:10
Temat postu :
|
 |
|
Ja raz w roku maluje gołebnik emulsią i zaras na wilgotne malowanie opryskuje WIRKONYM jest to bardzo dobry srodek antybakteryjny i nie narzekam na piurojady i insekty i jest OK |
|
|
|
|
 |
syrtyr
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2012 15:45
Temat postu :
|
 |
|
:Virkon: Kolego. |
|
|
|
|
 |
barkley
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2012 21:21
Temat postu :
|
 |
|
Napalm , mowi Ci to cos ? :))) Na niektore golebniki, nic innego nie zadziala. Nie kupisz tego raczej w zadnym sklepie, ale Brunon moglby Ci zalatwic :) . Przepraszam za slaby zart, to byc moze ze zmeczenia :). |
|
|
|
|
 |
|