Autor |
Wiadomość |
Tadeusz Kowalczyk
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2019 15:45
Temat postu : Jan Hooymans - "Gwiazda Sportu Gołębiarskiego"
|
 |
|
|
 |
viceversa1994
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2019 17:23
Temat postu :
|
 |
|
Po czym kolega stwierdza ze to jedna z najlepszych hodowli ?
Na podstawie czego ? |
|
|
|
|
 |
siwy7
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2019 7:36
Temat postu :
|
 |
|
Ten Pan mówi na filmie że gdy zaczął prowadzić hodowlę tak jak ja prowadzę. Czyli nie ilość a jakość i trening jeszcze raz trening, to zaczął wygrywać. Ja wam tłumaczę to od lat , ale moje nauki idą w las , choć zauważyłem pierwsze jaskółki, chodźby kol. Wiarus pisze że mocno ograniczył hodowlę, a wyniki się poprawiły. I jeszcze jedno potrzebne są dobre gołębie. Jeśli chodzi o młode to man tylko kilka par , może zniwne będą do sprzedania albo ktoś chce zakupić samiczki to mam nadwyżkę i mogę odstąpić trzy sztuki do rozplodu. |
|
|
|
|
 |
kapiszon
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2019 11:06
Temat postu :
|
 |
|
siwy7 napisał: | Ten Pan mówi na filmie że gdy zaczął prowadzić hodowlę tak jak ja prowadzę. Czyli nie ilość a jakość i trening jeszcze raz trening, to zaczął wygrywać. Ja wam tłumaczę to od lat , ale moje nauki idą w las , choć zauważyłem pierwsze jaskółki, chodźby kol. Wiarus pisze że mocno ograniczył hodowlę, a wyniki się poprawiły. I jeszcze jedno potrzebne są dobre gołębie. Jeśli chodzi o młode to man tylko kilka par , może zniwne będą do sprzedania albo ktoś chce zakupić samiczki to mam nadwyżkę i mogę odstąpić trzy sztuki do rozplodu. |
To może kolega przedstawi wyniki. Gdzie kolega i z kim wygrywa.
Może się skuszę i ... ale muszą być wyniki. |
|
|
|
|
 |
siwy7
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2019 12:39
Temat postu :
|
 |
|
Kol. Kapiszon , napisz co chcesz wyniki czy gołębie? Bo jak wyniki to kup gołębie od mistrzów. A za rok z dużo lzejsza kieszenia , przejdziesz do mnie po gołębie. Bo wyniku nie kupisz , tylko gołębie. |
|
|
|
|
 |
kapiszon
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2019 13:26
Temat postu :
|
 |
|
siwy7 napisał: | Kol. Kapiszon , napisz co chcesz wyniki czy gołębie? Bo jak wyniki to kup gołębie od mistrzów. A za rok z dużo lzejsza kieszenia , przejdziesz do mnie po gołębie. Bo wyniku nie kupisz , tylko gołębie. |
Ja chcę widzieć wyniki tych po których są oferowane gołębie.
Bez tego nie licz na jakąkolwiek sprzedaż.
Po co kupować kota w worku. |
|
|
|
|
 |
Waldii79
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2019 15:57
Temat postu :
|
 |
|
Siwy od opowiadania bajek sam już w nie wierzysz jesteś taką maskotką tego forum nikt poważnie cię nie traktuje i tak pozostanie chyba że zaczniesz lotować i pokażesz wyniki inaczej musisz w Chinach próbować sprzedaży bo tu nikogo nie skusisz. |
|
|
|
|
 |
siwy7
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2019 13:05
Temat postu :
|
 |
|
Waldii79 , sam jesteś maskotka w oddziale. Na listach same zera i kreski. Ale to może być spowodowane tym że nie masz prawdziwych gołębi pocztowych. Nie licz na mistrzów z wynikami , bo tam nie kupisz dobrych gołębi, co najwyżej stracisz duże pieniądze. Tylko u takich pasjonatów tego hobby jak ja możesz nabyć coś wartościowego za stosunkowo małe pieniądze. |
|
|
|
|
 |
wiarus
|
Wysłany: Sro Lut 27, 2019 6:13
Temat postu :
|
 |
|
|
 |
Szpak65
|
Wysłany: Sro Lut 27, 2019 6:41
Temat postu :
|
 |
|
kol Wiarus nie ubliżaj błaznom . To ludzie bardzo inteligentni i z poczuciem humoru. Ten zaś osobnik jest po prostu żałosny i zwyczajnie g............. .DL. |
|
|
|
|
 |
Waldii79
|
Wysłany: Sro Lut 27, 2019 20:36
Temat postu :
|
 |
|
Siwy jak bym nabywał gołębie od takich pasjonatów i bajkopisarzy jak ty to faktycznie były by zera na listach więc oszczędź sobie już wstydu i przestań zawracać głowy hodowcom. |
|
|
|
|
 |
Tadeusz Kowalczyk
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2019 11:55
Temat postu : Kol.viceversa1994
|
 |
|
Myślałem ,że dyskusja w tym temacie potoczy się metorycznie i wyjaśni wiele spraw związanych z hodowlą Jana Hooymansa .Dlaczego uznawana jest ona za jedną z najlepszych na świecie? Nie chciałem zabierać głosu przed poznaniem opinii innych kolegów . Jednak zostałem do tego ,pomimo braku czasu ,trochę zmuszony . Proszę obejrzyj jeszcze raz ze spokojem ten film ( zwróć uwagę na wyniki ) i odpowiedz sam sobie czy spotkałeś się z tak mocną rodziną gołębi ? Rodziną która potrafi wygrywać przez wiele pokoleń w różnych miejscach i nie są to tylko wyniki u Jana Hooymansa , co świadczyłoby tylko o jego dobrym prowadzeniu drużyny lotowej .
Są to również wyniki u innych hodowców , którzy korzystają z tej fenomenalnej linii gołębi .
Czy spotkałeś się z tak mocnymi genami dających tyle gołębi wygrywających z kilkunastoma tysiącami innych ptaków ?
Ja osobiście spotkałem wiele fenomenalnych linii hodowlanych jak np. Houbena , Vercammena czy Dirka van den Bulcka lecz ta linia jest wg. mnie mocniejsza genetycznie .
Może zaraz ruszy lawina negatywnych komentarzy w moją stronę .
Jeśli będą konstruktywne to ok.
Wiele razy zastanawiałem się dlaczego gołębie w danej hodowli są tak drogie i kosztują po kilka tysięcy Euro za młodego ? Ma to również miejsce u Jana Hooymansa .
Przecież gołąb jest gołębiowi równy i wiele z nich wygrywa w różnych miejscach .
Musiałem się o tym sam przekonać dlaczego tak jest ?.Kto nie ryzykuje ten nie wygrywa .
Postanowiłem wprowadzić gołębie od Hooymansa do swojej hodowli pomimo znacznych nakładów finansowych .
I proszę nie traktować tego co teraz napiszę za reklamę .
W ubiegłym roku , był to pierwszy rok tych gołębi u nas ,z 6 oryginalnych Hooymansów zostało wyhodowanych 26 młodych do lotów ( różne połączenia ).Młode te były lotowane w 4 różnych hodowlach w Polsce .
Dwa młode z tej grupy odpadły , 4 młode zrobiły 1-2 konkursy , a pozostałe od 3 –5 konkursów , w tym 3x1 konkurs , kilka 2 i 3 miejsc . Zostały również gołębiami Asami w Oddziałach .
Taki obrót sprawy dla mnie był ogromnym pozytywnym zaskoczeniem .
Praktycznie z każdego z tych zakupionych od Hooymansa gołębi potomstwo sprawowało się rewelacyjnie.
Zrozumiałem o czym mówił nam Jan Hooymans prezentując swoje gołębie ,jest to na tym filmie.
I teraz wiem dlaczego gołębie z jego hodowli mają taką dużą wartość hodowlaną .
Również z kilku informacji wiem ,że w jednej z czołowych hodowli w Polsce ptaki z hodowli Jana Hooymansa w połączeniu z linią „808” Karola Paszka dały niesamowite efekty.
Czy jest to przypadek ? Każdy sam sobie musi na to odpowiedzieć .
Może niektórzy z Kolegów wyciągną z mojej wypowiedzi i filmu jakieś wnioski i proszę nie traktować tego jako „wyroczni „ lecz jako moje przemyślenia z praktyki hodowlanej . |
|
|
|
|
 |
wiarus
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2019 17:50
Temat postu :
|
 |
|
Kolego Tadeuszu Jan Hooymans to znakomity hodowca z wynikami tak się złożyło że nie miałem tych gołębi lecz z tego co się orientuje to linia gołębi Vandenabeele .Na ten rok nie planuję nowych zakupów ,może jednak w przyszłości jak zdrowie pozwoli coś nabędę do wzmocnienia.Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Ryszard Tosnowiec
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2019 18:54
Temat postu :
|
 |
|
Tylko polskie są DOBRE , wyniki na Olimpiadzie !!! żadnych Hoymansów
WG krojenie frajerów . aukcje - wszystko beznadziejne , młode gołębie tylko od wieloletniego mistrza po wdowcach lub póżne z hodowlanych ,
Polska to jest piękny kraj - kupujemy tylko polskie by pieniądz był w Polsce i wspomógł rodzimy przemysł ! |
|
_________________ Wideofilmowanie i fotografowanie gołębi tel. 728 465 939
 |
|
|
 |
ARTURO
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2019 19:23
Temat postu :
|
 |
|
Ryszard Tosnowiec napisał: | Tylko polskie są DOBRE , wyniki na Olimpiadzie !!! żadnych Hoymansów
WG krojenie frajerów . aukcje - wszystko beznadziejne , młode gołębie tylko od wieloletniego mistrza po wdowcach lub póżne z hodowlanych ,
Polska to jest piękny kraj - kupujemy tylko polskie by pieniądz był w Polsce i wspomógł rodzimy przemysł ! |
Szanowny Kolego Ryszardzie daleki jestem od komentowania Twoich postów bo nie jest nam po drodze,
Ale wpisy WG krojenie frajerów to sobie odpuść- bo na WG to hodowcy dają gołebie bez przymusu, tylko dla przyjemności.
A to, że mnie frajerem nazywasz i moich Kolegów bo na WG uczestniczymy to trochę nie fajnie- jak sie pod figurką modlisz.
I napiszę tak niektórym to nawet do pięt nie dorastasz więc frajerów poszukaj w swoim środowisku.
I na tym zakończmy ten watek.
Ryszard buduj, tańcz na strychu a nie siej zamętu.
W 2019 roku jak najmniej frajerów, którzy te Twoje asiory nabędą. |
|
|
|
|
 |
|